Για την πλοήγηση


 

Άρθρα
Ψυχολόγος - Ειρήνη Θ. Παταργιά στο Χολαργό


Διατροφικές Διαταραχές


Νευρική ανορεξία (Anorexia Nervosa)

Η νευρική ανορεξία είναι μία πολύπλοκη διαταραχή διατροφής που χαρακτηρίζεται από την έντονη προσπάθεια του ατόμου να χάσει βάρος καταλήγοντας στον πλήρη υποσιτισμό παρόλο που υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Σε προχωρημένα στάδια το αίσθημα της πείνας μειώνεται ή και παύει να υπάρχει.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Ψυχογενής Βουλιμία (Bulimia Nervosa)

Όλοι έχουμε περάσει από εκεί: πέφτουμε στο φαγητό όταν αισθανόμαστε μόνοι, βαριεστημένοι, ή αγχωμένοι. Αλλά όταν πρόκειται για βουλιμία η υπερφαγία μοιάζει περισσότερο με καταναγκασμό. Και αντί να τρώει κανείς κανονικά για να νιώσει καλύτερα, τιμωρεί το εαυτό του με εμετούς, δίαιτα ή άσκηση για να απαλλαγεί από θερμίδες.


Ο φαύλος κύκλος υπερφαγίας και εμετών είναι βαρύ τίμημα για το σώμα και την συναισθηματική υγεία. Αλλά ο κύκλος μπορεί να σπάσει. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξει κανείς υγιέστερη σχέση με το φαγητό και να ξεπεράσει τα συναισθήματα άγχους, ενοχής και ντροπής.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Συναισθηματική πείνα

Πολύ συχνά δεν τρώμε μόνο για να ικανοποιήσουμε την βιολογική μας πείνα.
Στρεφόμαστε στο φαγητό για παρηγοριά, ανακούφιση, επιβράβευση, παρέα.
Δυστυχώς, το συναισθηματικό φαγητό δεν λύνει τα όποια συναισθηματικά μας προβλήματα.

Αντιθέτως, μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα.

Δεν είναι μόνο ότι παραμένει το όποιο συναισθηματικό πρόβλημα έχουμε, αλλά νιώθουμε και ενοχές που φάγαμε πιο πολύ.

Το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τα συναισθηματικά ερεθίσματα που οδηγούν στο συναισθηματικό φαγητό είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να καταφέρει να απελευθερωθεί από βουλιμικά επεισόδια ή επεισόδια υπερφαγίας, και να μπορέσει να αλλάξει τις συνήθειες εκείνες που εμπόδιζαν τις δίαιτες που έκανε στο παρελθόν.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Η ιστορία ενός παιδιού....

Ήταν μία φορά ένα μικρό παιδί… ένα παιδί με μεγάλα μάτια γεμάτα αθωότητα και σιγουριά.

Ένα παιδί που του άρεσε να παίζει και να γελάει., που μπορούσε να κλαίει και να παρηγοριέται.

Ένα παιδί που μπορούσε να κάνει αστείες γκριμάτσες και να χαίρεται με το παραμικρό.


Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώΣυναισθηματική Κακοποίηση


Ναρκισσιστική Προσωπικότητα


Διάφορα Άρθρα


Τα στάδια μία σχέσης

Κάθε σχέση είναι μοναδική και έχει τη δική της προσωπικότητα… Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι ίδια με μια άλλη.

Υπάρχουν, ωστόσο μερικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλες τις σχέσεις, και αυτά είναι τα στάδια μέσα από τα οποία περνάνε.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Είσαι Νάρκισσος;

Έλεγξε την ακόλουθη λίστα των κοινών χαρακτηριστικών της ναρκισσιστικής προσωπικότητας και δες με πόσα ταυτίζεσαι:

Δείτε τη λίστα με τα χαρακτηριστικά, εδώ

Πώς να ανακτήσεις τη χαμένη σου δύναμη

Μην ξεχνάς ποτέ ότι σκοπός του συντρόφου σου που σε κακοποιεί είναι να σε μπλέξει σε ένα καβγά: να σε προκαλέσει σε τέτοιο βαθμό που θα χάσεις τον έλεγχό σου. Όταν τα καταφέρει, σε έχει ακριβώς εκεί που θέλει. Να φαίνεσαι χαζή/ός και παράλογη/ος. Αυτός/ή έβγαλε τα καταπιεσμένα συναισθήματά του, και εσύ φαίνεσαι ότι φταις.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Η ανατομία της κακοποίησης

Πάνω από όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτός που κακοποιεί είναι ένας εκπληκτικός ηθοποιός. Πάρα πολλά θύματα αναφέρουν ότι ο σύντροφός τους τον πρώτο καιρό που τον γνώρισαν ήταν ένας καλός και στοργικός άνθρωπος που στην πορεία εξελίχτηκε σε ένα «τέρας». Αυτή η μεταμόρφωση μπλέκει πολύ συχνά τα θύματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Ποιά τα κοινά θύτη και θύματος?

Τι έχουν κοινό ο θύτης με το θύμα? Είναι και οι δύο υπεύθυνοι για την κατάσταση. Τι βρίσκεται στη μεγαλύτερη ανισορροπία στη σχέση τους. Η δύναμη. Ο θύτης την έχει όλη. Τι προσπαθούν και οι δύο να ελέγξουν? Τον εαυτό τους. Τι δεν έχουν και οι δύο? Προσωπική δύναμη, που σημαίνει έλεγχο πάνω στον εαυτό τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να χωρίσω αυτόν που με κακοποιεί?

Είναι πολύ φυσιολογικό και σύνηθες τα θύματα που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το σύντροφό που τα κακοποιεί συναισθηματικά, να δυσκολεύονται να μείνουν μακριά από το άτομο αυτό που τα πόνεσε και να σκέφτονται τις «καλές στιγμές» που είχαν μαζί του.

Κάθε φορά που τελειώνει μία σχέση, τελειώνει και ένας τρόπος ζωής. Αφήνει κανείς πίσω τους κοινούς φίλους, κοινές δραστηριότητες, όπως και την αίσθηση να είναι το άλλο μισό του άλλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Πως να φύγεις από το σύντροφο που σε κακοποιεί

Όποιος αποφασίσει να φύγει από μία σχέση λεκτικής κακοποίησης, συνήθως φοβάται και νιώθει ενοχές. Μερικά σκέψεις που θα βοηθήσουν σε μία τέτοια απόφαση είναι οι ακόλουθες:

  • Διαβάστε βιβλία σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.
  • Εξασφαλίστε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς.
  • Εξασφαλίστε ένα σπίτι για να μείνετε.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ

Σεξισμός

Ο σεξισμός αφορά στις πεποιθήσεις που οδηγούν σε αυθαίρετες διακρίσεις κατά των γυναικών, με βάση τα στερεότυπα του φύλου τους και μόνο, στο πλαίσιο της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή πραγματώνεται με διάφορες μορφές ανά τον κόσμο.Η πατριαρχική κοινωνία αποτελεί και το γενεσιουργό πλαίσιο για τις σεξιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές.

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ